• Lorem ipsum

Handdoeken wassen

  • Geplaatst op
  • Door Zuza
Handdoeken wassen

Als je nieuwe handdoeken aanschaft is het wel verstandig om ze te wassen. Het is belangrijk om aan een aantal dingen te denken als je ze gaat wassen, bijvoorbeeld kleuren scheiden omdat de nieuwe handdoeken in het begin af kunnen geven. Je kunt ze ook de eerste keer in een emmertje koud water met een scheutje azijn leggen voor je ze gaat wassen. Dat zorgt ervoor dat de katoenen vezel als het ware open gaat en dat zorgt voor de goede start voor wat de wateropname betreft. Wat ook belangrijk is, is altijd voor de zekerheid de wasinstructies te volgen op het label van de handdoeken. Zo voorkom je dat de handdoek krimpt of verkleurt en heb je er jarenlang plezier van.

 

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Hoe vaak je je handdoeken gaat wassen hangt af van hoe vaak en waarvoor je ze gebruikt. Een handdoek die je gebruikt om je af te drogen na het douchen zou je bijvoorbeeld na 3x gebruiken kunnen wassen om die dan lekker fris te houden. Het wordt aangeraden om ze tussendoor goed te laten drogen en luchten. Stel je gebruikt je handdoek om zweet af te vegen tijdens sporten, dan kun je die gelijk na het gebruik wassen. Hoe vaak je handdoeken wast is dus heel persoonlijk. Sommigen wassen ze graag na 1x gebruik, anderen 1 x in de week. Ruiken je handdoeken niet fris of zijn ze vuil? Dat is zeker een teken dat ze weer eens aan de beurt zijn om gewassen te worden. 

 

Hoe was ik een handdoek?

Wil je duurzaam bezig zijn en het beste uit je handdoeken halen? Dan volgen hier een aantal tips die je als houvast kunt gebruiken bij het wassen van je badgoed:

  • Volg altijd de wasinstructies op het labeltje van je handdoek
  • Gebruik niet te veel wasmiddel. Het kan voorkomen dat je handdoek overtollige wasmiddel vasthoudt waardoor het absorptievermogen van de handdoek achteruit gaat.
  • Gebruik geen wasverzachter. De wasverzachter verstopt de katoenen vezels waardoor de handdoek minder goed water opneemt.
  • De meeste handdoeken mogen in de droger maar doe het liever niet als het niet nodig is.Dat verkort drastisch het leven van een handdoek.
  • Scheid de kleuren altijd. Bij nieuwe handdoeken is het zo dat ze in het begin af kunnen geven. Maar ook later wil je het liefst voorkomen dat je bijvoorbeeld witte handdoeken met antraciet handdoeken gaat wassen. De witte handdoeken worden dan verwassen en zien er niet meer zo fris uit.

Woon je in het gebied met zacht water? Wist je dat je minder wasmiddel hoeft te gebruiken dan mensen met hard/kalkrijk water?

 

Kunnen handdoeken bij de gewone was?

Als je handdoeken gaat wassen is het het beste om ze apart te wassen. Dus badstof bij badstof, kleding bij kleding. Zo kun je washandjes, gastendoeken, badmatten en handdoeken lekker bij elkaar stoppen in de wasmachine. En ook hierbij, denk goed aan het scheiden van de kleuren. Ga je het samen met kleding wassen, dan kan je kleding gaan pillen, en je zou allemaal haartjes en stofjes krijgen op je fijne was of kleding en dat wil je het liefst voorkomen (Dit hangt af van het materiaal waarvan je kleding gemaakt is). Er bestaat overigens geen regel dat het niet mag en het is heel persoonlijk.

 

Handdoeken wassen op 40 graden of op 60 graden?

Vroeger was het de gewoonte dat je beddengoed en handdoeken op 60 graden moest wassen. En één keer in de zoveel tijd werden de handdoeken ook op een kookwas gedraaid. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn supergoed en kunnen elk vuil uitwassen. Het is ook economisch gezien niet heel duurzaam om op meer dan 40 graden te wassen. Het kost meer energie en je handdoeken gaan sneller achteruit. Wat dus betekent dat je sneller nieuwe handdoeken moet gaan kopen en dat is zonde.

Een goede kwaliteit katoenen handdoek kan jarenlang mee. Als je de droger en hoge temperaturen uitsluit kan het decennia zijn.

 

Hoe Walra handdoeken wassen?

Het gerenommeerde label Walra is bekend om hun fijne beddengoed en zachte badgoed. Ze zetten zich jaarlijks in om steeds meer moeder aarde te ontlasten en zo min mogelijk water te gebruiken bij de productie van hun bad- en beddengoed. Je kent misschien hun Remade collectie handdoeken die gemaakt zijn van gerecycled katoen. 

Hun advies is ook om geen wasmiddel te gebruiken omdat je je niet zo efficiënt af kunt drogen. Minder wasmiddel is verstandiger volgens Walra- beter voor de handdoeken en ook voor de portemonnee. Je handdoeken blijven langer fris en fluffy door ze op te rollen of luchtig opvouwen in je kast. Te strak opvouwen en op stapels leggen zorgt ervoor dat de badstof stug wordt en niet goed kan ademen. 

 

     Walra Remade handdoeken     Bamboe handdoeken

 

Hopelijk kun je hiermee goed op weg en weet je nu hoe je je nieuwe handdoeken verzorgd en er het beste uit kunt halen. Overweeg je juist om handdoeken aan te schaffen? Dan zetten wij hier voor je onze top 5 wat betreft prijs/kwaliteit verhouding:

WALRA Remade

Milieuvriendelijke handdoek van Walra. Bestaat uit 70% gerecycled katoen en 30% virgin (nieuw) katoen. Zware kwaliteit met een grammage van 550 g/m2. Verkrijgbaar als washand, gastendoek, handdoek en badlaken in kleuren zand, taupe, antraciet, blauw, cognac, jade en donkergroen.

Van Dyck Home

Vandyck is een Nederlands bed- en badmode merk. Het meer dan 90-jaar oude familiebedrijf is in 1923 opgericht door Cornelis van Dijk en wordt nu geleid door de derde en vierde generatie. Het merk is wereldwijd verkrijgbaar en toonaangevend met haar uitgebreide collectie. Door de zware kwaliteit hebben de handdoeken een goed absorptievermogen en waardoor ze heerlijk zacht en soepel aanvoelen. Verkrijgbaar in uni, stoere melange en een verfijnde streep. Prachtig met elkaar te combineren.( Washand, gastendoek, handdoek en badlaken)

 

Vandyck badlakens   The one towelling badgoedDone handdoeken

The One Ultra Deluxe

Een hotelkwaliteit badgoed met optimale absorptievermogen. Met deze handdoeken heb je een echte hotelkwaliteit ervaring en daarom zijn ze onmisbaar in je badkamer. De handdoeken zijn afgewerkt met een luxe boord en zouden na het 1e keer wassen nog zachter aanvoelen en dikker worden. Verkrijgbaar in 7 kleuren - wit, zwart, antraciet, navy, oker, oker, taupe. Stel een set samen - washand, gastendoek, handdoek, badlaken. Kwaliteit: 100% katoen, 675 gr/m2

Done

Deze luxe badlakens met opvallend dessin zijn tijdloos en passen in veel badkamers van een prachtig kwaliteit eigentijdse Duitse label Done. Door de zware kwaliteit (500 gr/m2) voelen ze heerlijk zacht aan. Het badtextiel is voorzien van een opvallend oranje lusje. Hippe dessins en luxe kwaliteiten. Alle badlakens, handdoeken en gastendoeken zijn netjes afgewerkt en hebben een trendy oranje lusje.