Wat zijn de beste handdoeken?
- Geplaatst op
- Door Zuza
Een handdoek is een essentieel onderdeel van dagelijks leven in het huishouden. De keuze is reuze maar hoe weet jij wat “de beste” handdoek is? Dat wordt bepaald door verschillende factoren maar het meest belangrijke blijft jouw persoonlijke voorkeur en verwachtingen van een handdoek. Laten wij maar even inzoomen op de meest belangrijke factoren om je op weg te helpen naar jouw droomhanddoek.
Materiaal van een handdoek
Het beste materiaal voor je handdoek is katoen. 100% katoen om nog preciezer te zijn. Katoen heeft de meest belangrijke eigenschap en dat is een top absorptie (wateropname). En als je iets van je handdoek verwacht dan is het dat je je er perfect mee af kunt drogen! Behalve dat wil je natuurlijk ook dat hij lekker zacht aanvoelt. Dat kan katoen je ook garanderen. Er zijn meerdere vormen van katoen op de markt. Denk hierbij aan bamboe katoen, hoogwaardig egyptisch katoen, biologisch katoen enz. Probeer vooral polyester te vermijden. Polyester staat er om bekend om water eerder af te stoten dan op te nemen en dat is bij een handdoek niet echt handig. Sommige handdoeken zijn bijvoorbeeld gemaakt van een percentage van 85% katoen en 15% polyester. Waarom zoiets bestaat als polyester niet absorbeert vraag je je af? Katoenen handdoeken zijn niet echt handig om te bedrukken met een gezellig printje. Daarom is er vaak voor een combinatie van katoen en polyester gekozen om een stijlvolle handdoek te maken met een gezellig printje. Een mooie compromis voor een handdoek die goede absorptie behoudt.
Afwerking
Katoen is een materiaal en dat wordt op verschillende manieren bewerkt. Kies de meest voorkomende badstof, dan krijg je het beste resultaat bij het afdrogen. Badstof handdoeken zijn voorzien van katoenen lussen aan beide kanten van een handdoek.Die lussen zorgen voor de wateropname en voor de dikte van een handdoek. Je kan ook een velours variant van 100% katoen tegenkomen. Dan zie je 100% katoen en denk je “Dat is precies wat ik moet hebben.” Maar wees ervan bewust dat bij een velours afwerking één zijde van de handdoek badstof is en aan de andere zijde niet. Die is zacht, bijna fluweel zou je zeggen. Het ziet er chique uit, voelt nog zachter dan badstof, maar absorbeert zeer weinig.
Wat betekent gewicht en dikte van een handdoek?
Het gewicht van een handdoek wordt aangegeven op een labeltje in het aantal gram per vierkante meter (g/m²). Dit geeft eigenlijk aan hoe dicht de badstof lussen op elkaar geweven of hoe groot de lussen zijn. Hoe zwaarder de handdoek, hoe luxer de uitstraling. Vaak ook genoemd de hotelkwaliteit handdoeken. Dunnere handdoeken drogen sneller weer op en dikke handdoeken langzamer.
Welke maat handdoek moet ik kiezen?
Er bestaan verschillende afmetingen van handdoeken. Elke afmeting heeft ook een aparte benoeming, die aangeeft waarvoor het betreffende formaat bedoeld is. Wij zetten hieronder op een rijtje een overzicht met korte uitleg zodat je makkelijker een keuze kunt maken, die precies past bij jouw behoeftes:
- Washand - Washandje is vaak rond de 16 x 20 cm en wordt gebruikt om je mee te wassen in bad, onder de douche of alleen je gezicht bij de wasbak. Vaak worden washandjes in het huishouden met kinderen gebruikt voor praktische redenen.
- Gastendoek - Gastendoek is een klein formaat handdoek rond de 30 x 50 cm en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de WC om je handen af te drogen na het toiletgebruik. Ze worden ook gebruikt voor gasten in een bed- & breakfast of thuis bij de wasbak in de badkamer.
- Handdoek - Handdoeken zijn de meest voorkomende formaten over het algemeen. Dan hebben wij het over de maat van rond de 50 x 100 cm. Een handige grote om je mee af te drogen na het douchen, je haren in te wikkelen na een wasbeurt enz.
- Badlaken - Badlaken of badhanddoek is een grotere maat handdoek. Vaak rond de 70 x 140 cm en is ideaal voor mensen die zich graag in een badlaken wikkelen na een lekker warm bad. Ook ideaal voor de sauna bijvoorbeeld.
- Badmat - Badmat is bedoeld om erop te stappen als je uit de douche of bad stapt. Vaak nog nat met natte voeten, zorg je hiermee dus dat je niet uitglijdt. Behalve dat is het lekker warm en zacht en voorkom je dat de vloer in je badkamer helemaal nat wordt. De afmetingen verschillen, maar vaak is het tussen de 50 x 70 cm en 50 x 90 cm.
- Handdoeken met een specifiek doel - Denk hierbij aan sauna handdoeken, sporthanddoeken, baby handdoeken of voor recreatie (strandlakens).
Handdoek als eye-catcher
Nu we klaar zijn met alle praktische dingen wat betreft het kiezen van een handdoek, kunnen wij ons richten op de esthetische kant van een handdoek. De kleur en het dessin. Handdoeken zijn tegenwoordig niet alleen een praktisch item in het huishouden voor het dagelijks leven. Het zijn ook woonaccessoires en daardoor is er een breed scala aan handdoeken op de markt waaruit je mag kiezen. Hoe bepaal je nou welke handdoek bij jou past qua uiterlijk? Het belangrijkste is persoonlijke smaak. Denk hierbij aan jouw lievelingskleur, interieur van het huis, wc of badkamer enz. Heb je een industriële badkamer? Dan is zwart/wit dessin of zwarte, antraciete handdoek voor jou een topper. Vind je dat je badkamer saai is, voeg er een eye-catcher aan toe in de vorm van een handdoek met een stoere dessin. Ga je mee met de veranderingen van het seizoen? Dan kan je bijvoorbeeld in het voorjaar kiezen voor de jade (lichtgroen) kleur handdoeken en in de winter cognac (warmbruin) kleur. Voor een chique uitstraling zijn er handdoeken met een ton-sur-ton boord.
De beste handdoek kiezen
Hopelijk kom je er nu makkelijker uit bij het kiezen van de handdoeken die het beste voor je zijn. Want zo is het wel. Er bestaan geen beste handdoeken, alleen handdoeken die het beste bij jouw levensstijl en de behoeften van het huishouden passen. Let op het materiaal, overweeg de afmeting, bepaal de doel en voeg er wat stijl aan toe en dan komt het zeker goed. Met de juiste keuze wordt elke douche en badmoment een fantastische ervaring. Veel plezier!