• Lorem ipsum

Welke strandlakens neem je mee op vakantie?

  • Geplaatst op
  • Door Liz
Welke strandlakens neem je mee op vakantie?

Iedereen kent het. Je gaat in de zomer zeven dagen op vakantie en dat betekent 14 outfits, drie paar schoenen en nog veel meer. Halverwege het inpaklijstje is je koffer al te zwaar. En wat nu? Jouw strandlaken ligt er nog niet eens in! En heb je eigenlijk genoeg aan 1 strandlaken? Want waarmee droog je je af als je strandlaken hangt te drogen? Zo makkelijk schiet je in de stress terwijl je eigenlijk bezig zou moeten zijn met een heerlijke voorpret.

Maak je geen zorgen. Met deze handige tips over de verschillende soorten strandlakens weet je straks precies welke optie voor jou het beste is. 

 

Welk strandlaken past bij mij?

   

Persoonlijke voorkeuren verschillen per persoon. Dat is ook de reden waarom er zo veel keuze is in handdoeken en strandlakens. Sommigen vinden het fijn om op een zachte dikke ondergrond te liggen of op het ligbedje langs het zwembad. Anderen drogen zich liever af met een ruwe katoenen hamamdoek. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat voor behoefte je hebt zodat je weet waar je naar op zoek bent.

De meest belangrijke factoren op een rijtje:

  • Materiaal - Het beste wat je kunt hebben is katoen. 100% katoen zorgt voor de perfecte wateropname tijdens het afdrogen. Linnen is ook een effectief materiaal wat betreft het absorptievermogen. Verder bestaat er ook nog polyester, microvezel en andere synthetische stoffen. Maar helaas zijn de synthetische stoffen meer waterafstotend dan absorberend dus heb je een grote kans dat je na het afdrogen nog steeds nat bent.
  • Grootte - De grootte van een strandlaken is ook belangrijk. Wil je languit liggen op een ligbed en ben je 198 cm lang? Dan is het niet heel efficiënt om een strandlaken te bestellen van 100 x 175 cm. Ga je vaak met je kinderen een dagje naar het strand? Dan is een familiestrandlaken een must-have.
  • Doel - Het is ook heel essentieel om van tevoren te bedenken waarvoor je je strandlaken wilt gaan gebruiken. Ligbedje bij het zwembad? Dan is badstof fijn om op te liggen vanwege de dikte en zachtheid. Bezoekje aan de sauna? Dan is een Hamamdoek de beste optie.
  • Afwerking - Er zijn verschillende vormen van afwerking bij een strandlaken. Badstof bijvoorbeeld is heerlijk dik door de badstof lussen aan beide kanten van een strandlaken. Velours heeft aan één kant badstof lussen en aan de andere kant zijn de lussen geschoren waardoor je een fluwelen uitstraling krijgt. Dan zijn er nog katoenen doeken in de vorm van een hamamdoek en ook die kan afgewerkt zijn met een badstof zijde
  • Dessin - Een strandlaken heeft tegenwoordig niet alleen de praktische functie maar ook een esthetische. Er zijn vele dessins, kleuren en afwerkingen op de markt. Maak een keuze die past bij jouw persoonlijkheid of lifestyle, dat is best makkelijk want er is een ruime keus. Rustige aardetinten, felle kleuren, drukke patronen, franjes of pailletjes, alles is mogelijk.
  • Budget - Ook heel belangrijk is om te bepalen hoeveel je over hebt voor een perfect strandlaken die precies bij jou past. Wil je bijvoorbeeld heel graag een strandlaken van Egyptisch katoen, wat overigens de beste kwaliteit is die op de markt verkrijgbaar is, dan moet je je wel realiseren dat er een bepaald prijskaartje bij hoort. Aan de andere kant, als je de goedkoopste optie kiest, weet dan dat dat de absorptie wellicht tegenvalt of dat de duurzaamheid van zo'n strandlaken niet optimaal is.

 

Lichtgewicht strandlakens mee op reis

   

Vele onder ons vinden lichtgewichte strandlakens ideaal. Als je 2 weken op vakantie gaat waar je voornamelijk bij het zwembad ligt of op het strand, dan heb je wellicht meer dan 1 strandlaken nodig voor je vakantie. Een hamamdoek is dan wel een uitkomst voor je. Eentje hangt te drogen, de andere kan mee naar het strand en nog 2 in je koffer. Ja, het kan dus op vakantie met 4 strandlakens tegelijkertijd als je maar 1 koffer hebt. Hamamdoeken en katoenen doeken zijn van dunne stof of dun geweven. Ze zijn voornamelijk van 100% katoen en dat is het beste voor het afdrogen. Doordat ze zo dun zijn, zijn ze ook zo droog als je ze ophangt. Het zelfde geldt ook voor wafelstof strandlakens en hydrofiele doeken.

 

Luxe badstof strandlakens

   

Dikke hotel kwaliteit strandlakens zijn fijn. Ze zijn heerlijk zacht, ogen luxueus en drogen goed af. Maar als je ze op reis mee moet nemen of naar het strand merk je al heel snel hoeveel ruimte ze innemen. Niet erg handig! Mocht je toch heel graag badstof willen voor zijn geweldige eigenschappen dan hebben wij een paar tips om een compromis te vinden. Er bestaan ook hamamdoeken met badstof - je behoudt de zachtheid, maar tegelijkertijd heb je een mooi compact strandlaken voor in je handbagage. Of als je toch voor volledig badstof strandlaken gaat, kun je letten op gewicht. Het gewicht is meestal aangegeven in de specificaties van het product of op het labeltje van het strandlaken. Het geeft aan hoe dicht op elkaar de badstof geweven is. Dus hoe zwaarder per m2 hoe dikker het strandlaken ook is. Als voorbeeld: een strandlaken van 500 gr/m2 met de afmeting van 100 x 200 cm weegt 1 kg in je koffer en moet je dus 1 paar schoenen thuis laten ;).

 

Met een 2-persoons strandlaken op vakantie

Reis je met z’n tweeën? Dan is een XXL strandlaken of 2-persoons strandlaken een uitkomst voor je. Grote maten waar je lekker met z’n tweeën op kunt liggen en die alsnog minder ruimte in beslag nemen dan een 1-persoons dik badstof strandlaken. Je kunt hem ook gebruiken voor picknicken of als tafelkleed of sprei op het bed.