• Lorem ipsum

Hoeveel handdoeken heb je nodig?

 • Geplaatst op
 • Door ZP
Hoeveel handdoeken heb je nodig?

Ben je van plan om samen te gaan wonen, ben je bezig met een uitzet cadeau of heb je net een huis gekocht of verbouw je je badkamer? Dan ben je zeker lekker aan het rondkijken wat voor handdoeken bij je nieuwe interieur passen of ben je aan het uitzoeken welke handdoeken je cadeau kunt geven. Hierbij hoort ook de vraag hoeveel handdoeken je eigenlijk nodig hebt voor je doel. De vraag hoeveel handdoeken je nodig hebt hangt af van meerdere factoren. Wij zetten een aantal factoren op een rijtje:

 • Hoeveel personen zijn er in het huishouden?
 • Zijn er kinderen en wat is de leeftijd van de kinderen?
 • Zijn de gezinsleden sportief?
 • Komen er vaak gasten en blijven ze overnachten?
 • Hoe vaak was je de handdoeken?
 • Ben je van een schone handdoek na elke douchebeurt of gebruik je één handdoek meerdere dagen?

Als je handdoeken koopt als cadeautje is het wat lastiger om antwoorden te krijgen op deze vragen maar wellicht is het een handige tool voor als je voor jezelf en je gezin handdoeken aan wil schaffen.

 

Hoeveel handdoeken nodig voor 2 personen

Over het algemeen wordt geadviseerd om 2 á 3 handdoeken te hebben per persoon in jouw huishouden. Waarvan 1 in gebruik is, 1 ligt klaar in de linnenkast en 1 ligt in de wasmand. Je kunt altijd voor de zekerheid meer handdoeken aanschaffen want dat is altijd handig. Je kunt namelijk nooit misgrijpen en als je één keer in de zoveel tijd handdoeken wast heb je dan ook genoeg om de wasmachine daarvoor aan te zetten. Want om 4 handdoeken te wassen, is ook beslist niet goed voor het milieu, Ons advies is daarom: haal maar gelijk 4x handdoek (50 x 100 cm), 4x badlaken (70 x 140 cm) en 6x gastendoeken (30 x 50 cm) in huis. Dan weet je dat het goed zit. En mocht je later denken dat je niet genoeg hebt, dan koop je nog een aantal handdoeken bij.

 • Handdoek - 50x100 cm. of 60x110 cm. Prima maatje om je af te drogen na het douchen of je haar erin wikkelen om je haar te drogen
 • Badlaken - 70x140 cm. Ideaal formaat om je lekker na het bad in te wikkelen en lekker je haar föhnen of tanden poetsen voor je je aan gaat kleden
 • Gastendoek - 30x40 cm. Dit kleine handdoekje is bedoeld om je handen af te drogen of je gezicht na een snelle wasbeurt. Handig op de WC voor de gasten of in de badkamer bij de wastafel.

Hoeveel handdoeken nodig voor 4 personen

Mocht je een huishouden hebben met kinderen bijvoorbeeld, is het zeker belangrijk dat je een groter aantal handdoeken in huis hebt. Hele kleine kindjes gaan niet elke dag in bad, aan de andere kant een kind van 5 die de hele dag buiten speelt en het maakt hem niet uit wat voor weer het is, die was je het liefst 3x per dag. En pubers? Die gebruiken het liefst elke douchebeurt een nieuwe handdoek die ze dan ergens in het huis op de grond laten slingeren. Een gezinsleven met kinderen is al druk op zichzelf. Het is verstandig om altijd een voorraad schone handdoeken te hebben zodat je het niet nog drukker gaat hebben met de was. Wellicht is het handig om een aantal washandjes te kopen voor de kinderen. Zo bespaar je ook douchegel.

 

Hoeveel handdoeken nodig per persoon

De vraag hoeveel handdoeken je per persoon nodig hebt, is heel persoonlijk en zal per huishouden verschillen. Als je niet vaak wast maar wel graag elke dag doucht en elke douchebeurt een schone handdoek uit de kast trekt, dan is het handig als je 10 handdoeken per persoon aanschaft. Als je de regel van 3 aanhoudt - 1 handdoek in de was, 1 schone in de kast en 1 handdoek in gebruik, dan zit je zeker goed. Mocht je een sportieve hobby hebben of een kind die graag in de modder rolt? Dan zou ik per sportactiviteit per week een handdoek extra aanschaffen en voor het kindje nog 5 handdoeken erbij. En vergeet het niet - het aantal handdoeken dat je koopt is uiteindelijk afhankelijk van de vraag hoe vaak je bereid bent om de was te draaien.

     

 

Hoeveel handdoeken nodig op vakantie

Ga je lekker op weg en vraag je je af hoeveel handdoeken je nodig hebt op vakantie? Ook dat is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Hoe lang ga je op vakantie?
 • Ga je op sportvakantie of recreatief?
 • Zijn er wasfaciliteiten op locatie?

Vaak als je naar een hotel gaat of via AirB&B wat boekt, zijn er handdoeken inbegrepen. Mocht je op vakantie gaan waar je zelf handdoeken mee moet nemen is het handig om te onderzoeken of er wasserette in de beurt is bijvoorbeeld, waar je kunt wassen. Ga je rondreizen of backpacken? Dan is een lichtgewichte katoenen handdoek handig omdat die minder ruimte in beslag neemt. Is je vakantie sportgerelateerd? Dan is het aan te raden om meer handdoeken mee te nemen. Maar over het algemeen is 2 handdoeken per persoon voor 1 week voldoende.

 

Hoeveel handdoeken nodig uitzet

Hoe leuk is het om een hele handdoekenset te geven als cadeau. Als je kind uit huis gaat, als samenwonen cadeau of bijvoorbeeld na het verbouwen van de badkamer. In dit geval is het belangrijk om te kijken naar een aantal belangrijke factoren:

 • Aantal personen in huishouden
 • Persoonlijke smaak en voorkeur
 • Interieur
 • Wasfrequentie

Zoals eerder al benoemd is het handig om de regel van 3 aan te houden per persoon en verder te kijken naar de behoeften van het huishouden voordat je beslist hoeveel handdoeken je nodig hebt. Iemand die als hobby boeken leest heeft minder handdoeken nodig dan iemand die 3x per week intensief aan het sporten is. Verder is het belangrijk om goed de persoonlijke smaak en voorkeur te onderzoeken van degene waar je de handdoeken voor koopt. Houdt degene van rustige kleuren of subtiel printje of is hij/zij juist dol op drukke patronen? Vindt diegene de dikte en luxe uitstraling belangrijk of is het juist iemand die praktisch denkt en graag handdoeken die lichtgewicht zijn wil? Wat is de lievelingskleur van degene? En last but not least - hoe vaak draait diegene een wasje?